×

Kontakt


Agrotekstil


Opis:

Na pogled tako jednostavna prostirka protiv korova, ali ovo je ipak proizvod koji vam može dosta pomoći. Agrotekstil predstavlja najbolji i potpuno ekološki način da zaustavite rast korova i trave, a da pritom ne koristite nikakve herbicide i preparate.

AGROTEKSTIL - PROSTIRKA PROTIV KOROVA

Za negovanje i održavanje bašte potrebno je dosta vremena, plevenje trave i okopavanje je mukotrpan posao. Ukoliko nemate kontinuitet vrlo brzo može doći do pojave korova i neželjene trave.

Ali i za to postoji rešenje koje je jeftino, praktično za postavljanje, a daje neverovatne rezultate. Rešenje su agrotekstil prostirke koje odvajaju baštu od travnjaka i omogućavaju veliku kontrolu najvažnijih faktora sredine.

Izrađuju se od kvalitetnog polipropilena (PP), vrste plastike koja je izuzetno otporna na sve spoljne uticaje. Gusta tekstura propušta vodu, a ujedno i daje mogućnost dobrog provetravanja, kako zemljište ne bi promenilo PH-vrednost i postalo kiselo.

Upotrebom prostirke protiv korova smanjuje se upotreba mašina za obradu i potreba ljudskog angažovanja. Sa njom će vaša bašta uvek izgledati uredno, a obrađivanje zemljišta se svodi samo na međurednu obradu.

Zašto je agrotekstil toliko bitan?

Agrotekstil još nazivamo prostirka protiv korova. Kao što i sam naziv kaže, veoma je efikasno sredstvo u borbi protiv najvećeg neprijatelja svih poljoprivrednika.

Kako agrotekstil sprečava rast korova? Zbog velike gustine materijala i tamnih boja sprečava se prodiranje sunčeve svetlosti ka zemljištu i na taj način onemogućava klijanje i rast korovskih biljaka. Postavljanjem agrotekstila više nećete morati da plevite i prskate herbicidima, a bašta će biti uredna.

S obzirom da prostirka ne propušta sunčevu svetlost, samim tim leti neće doći ni pregrevanja zemljišta a zimi do zamrzavanja. Temperaturni šok može negativno uticati na razvoj biljaka, a ova prostirka vam u tome dosta pomaže.

Sigurno se pitate kako onda da zalivate, da li propušta vodu? Naravno, velika prednost prostirke protiv korova je vodopropustljivost. Voda se ne zadržava na materijalu, a zbog ujednačene gustine vlakana propuštanje je na svim delovima podjednako.

Još jedna važna stavka je zadržavanje vlage. Pri velikim letnjim vrućinama ova prostirka zadržava vlagu u zemljištu. Biljkama je potrebno manje zalivanja, a neće dolaziti ni do isušivanja i pucanja površinskog sloja zemljišta.

Ukoliko agrotekstilnu tkaninu koristite pravilno, zbog visokog kvaliteta materijala može vas služiti dugi niz godina. A na površini prostirke nalaze se linije (kockice) koje vam olakšavaju sadnju biljaka i orjentaciju prilikom skraćivanja.

U kojim situacijama prostirka protiv korova može biti korisna?

Zbog svih gore navedenih benefita prostirka protiv korova ima široku primenu. Koristi se pri uzgoju voća, povrća, cveća, ukrasnog žbunja, itd.

Bez obzira da li povrće uzgajate u plastenicima ili u baštama na otvorenom, agrotekstil može biti od velike koristi. Sa povećanjem uzgajivača voćnih sorti, kao što su maline, kupine i jagode povećala se u upotreba PP prostirki.

Svako ko ima ozbiljniju rasadničku proizvodnju zna koje prednosti i olakšanja donosi agrotekstil. Takođe, pogodan je i za postavljanje ispod ukrasnog drvenog malča u dvorištima i parkovima.

Moramo napomenuti jednu važnu stvar. Velika je razlika između agrotekstilne prostirke i običnih prostirki koje smo primetili da pojedini koriste.

Obične folije mogu biti kontra produktivne. One će sprečiti rast korova, ali nemaju veliku vodopropustljivost pa će se voda zadržavati na samom materijalu. Ta voda će vremenom ispariti, a zemljište neće primiti dovoljnu količinu tečnosti.

Kod agrotekstila to nije slučaj. Ovaj materijal ima visoku propustvljivost vode na svim delovima prostirke, a ujedno omogućava i cirkulaciju vazduha.

Postavljanje agrotekstila

Agrotekstil se postavlja lako i brzo. Može je postavljati jedna osoba, ali za krojenje i precizno postavljanje najbolje je da postavljaju dve osobe. Jako je bitno da kod montaže i korišćenja agrotekstila ne dođe do fizičkog ostećenja jer već nam tom delu korov može da nađe svoj put ka izlazu.

Ukoliko je područje jako vetrovito poželjno je krajeve dodatno pričvrstiti nekim vidom kočića kako se ne bi podigao. Ukoliko se lepo postavi biće skoro neprimetan uz pružanje maksimalne efikasnosti. Za sva dodatna pitanja i savete možete nas kontaktirati, rado ćemo vam pomoći.Šifra Širina Dužina Boja
1AT105 1,05 m 100 m crna
1AT210 2,10 m 100 m crna
1AT420 4,20 m 100 m crna
1AT525 5,25 m 100 m crna
1KLIN Klin za agrotekstil 18cm crna
Dodaj tabelu


Kontakt:   021/6914941 info@sigmaprom.rs